“Ik ben 9”

Tot een jaar of zeven is de wereld van een kind nog magisch en vol fantasie. Sprookjesverhalen vinden kinderen in deze periode geweldig. Vanuit de fantasierijke sprookjes wereld maakt het kind langzaam de stap naar de ‘echte wereld’. Het kind krijgt meer behoefte aan echte verhalen. Zoals: ‘Hoe bakt de bakker zijn brood? of ‘Hoe leven de dieren in het bos? Of de vraag: ‘Papa wat doe jij eigenlijk allemaal op jouw werk?’


In een korte tijd verandert er veel in het leven van het kind. De negenjaarsfase valt tussen de tandenwisseling en de geslachtsrijpheid in. Deze twee ontwikkel momenten zijn heel zichtbaar. De negenjaarsfase is minder zichtbaar omdat deze zich bij het kind voornamelijk innerlijk afspeelt.

Ik geef over deze bijzondere fase workshops aan ouders. Wil je meer weten of deze fase en workshop? Laat het mij weten!

Het boek van mijn lieve collega Bauke Borsboom leen ik regelmatig uit, vraag er gerust naar. De kaarten gebruik ik vaak tijdens de sessies.