Blog

Jouw antwoord geeft mij kippenvel…

Boosheid is een emotie die niet fijn voelt. Achter deze boosheid zit een andere emotie. Vaak is dit verdriet……

Je komt binnen met je moeder en je kijkt mij verlegen aan. Nadat je even wat gedronken hebt en je op je gemak voelt, gaat je moeder even een boodschapje doen. (winkelcentrum is dichtbij mijn praktijk, zo handig!) We kiezen ervoor om even een spelletje te doen.

Tijdens het spelen vraag ik hoe het met je gaat. Je bent al een keer geweest. Je bent vaak erg boos. Op school gaat het niet fijn en thuis ook niet. Je bent op school rustig en stil zegt de juf, maar als je eenmaal thuis bent barst het bommetje. Is je emmertje vol. Moet je ontladen. Je wilt thuis niet vertellen waar dit vandaan komt.

Tijdens de sessie tekenen we ons gesprek. Vandaag teken jij een boos poppetje. Ik vraag waar de boosheid om gaat. Je begint te huilen. Gelukkig voel jij je veilig genoeg bij mij om deze emotie los te laten, te laten zien.

Wat maakt dat je zo verdrietig bent, vraag ik. Jouw antwoord geeft mij kippenvel… Ze pesten mij heel erg op school, zeg je. Ik ben even stil. Je huilt veel tranen. Ook zie ik een stukje opluchting. Het is fijn om het te vertellen, zeg je.

Jouw boosheid is verdriet. Samen spreken we af om het aan mama te vertellen. Je wilt haar geen verdriet doen. Kinderen houden ALTIJD rekening met de gevoelens van hun ouders.

We sturen mama een berichtje of ze even wil komen. Als je moeder binnen komt geef je haar een dikke knuffel. Het is spannend om het te vertellen. Maar het lukt je samen met mij. Mama schrikt natuurlijk erg. We maken afspraken over hoe te handelen. Je bent zichtbaar opgelucht.

Pesten is soms niet zichtbaar op school en thuis komt het er vaak niet uit. Het is dan ook belangrijk om te kijken wat er achter bepaald gedrag kan zitten…

Na fijn contact te hebben gehad met school, gaat het nu stukken beter. Je bent meer ontspannen op school en hebt 1 keer in een week een fijn gesprekje met je juf. Thuis vertel je veel meer en slaap je ook weer goed.

Pesten laat littekens achter. Ookal is er vaak een goede oplossing en is er weer rust. Vergeet niet deze littekens goed te verzorgen.